ÉLET, ÜZLET ONLINE
Visszalépés ide: » Főoldal » Kreatív ötletek » Karácsonyi kandalló

Karácsonyi kandalló

A képen látható díszkandalló elkészítését mutatjuk be lépésről lépésre.

 

 

A kandalló összköltsége a megadott módszerrel és anyagokkal kb. 25 000 Ft, elkészítési idő 2-3 nap.

ALAPANYAGOK

- hungarocell

- hozzá való ragasztó

- dekor kőlapok (hungarostone)

- 1 db fenyő (vagy más) deszka

Eszközök: mérőszalag, ceruza, sniccer, hőlégfúvó vagy hajszárító, spakli és egy vödör a ragasztóhoz

1.

 

Szerezzük be a megfelelő mennyiségű hungarocell lapot valamelyik barkács áruházból.
A rajzon a fenti képen látható kandalló vázlata és méretei láthatók. A barna fedlap fából van, a többi hungarocell.

 

 

2.

 

A kandallót ott építsük fel, ahol a végleges helye lesz. Tegyünk alá egy, az alapterülettel megegyező méretű rétegelt lemezt, hogy később, ha mozdítani kell, ezzel az erősebb alappal együtt mozdíthassuk.

Mivel nem kaptunk az alapterülettel megegyező méretű hungarocell lapokat, ezért sokat kellett szabni. Vékonyabb lapokból dolgoztunk, így több rétegből építettük fel az alapot, a ragasztó habarcs segítségével.

Mielőtt megvesszük a hungarocellt, nézzünk utána, hogy milyen méretekben, milyen vastagságban tudjuk beszerezni, számoljuk ki, hogy mennyire lesz szükség.

 

 

 

 

3.

 

Amikor az alap elkészült, rajzoljuk be a kandalló két oldalfalának a helyét, és építsük fel az oldalfalakat. Rögzítsük az alaphoz a ragasztóval.

 

 

A két oldalfal 20-20 cm széles, mi itt 5 cm vastag hungarocell lapokat használtunk.
A felső részén kivágtuk az áthidaló elem helyét, ami itt 25 cm magas volt és 5 cm vastag, mert az is ugyanebből az 5 cm-es lapból lesz.

 

 

 

4.

 

Az oldalfalak után szintén 5 cm-es lapokból beépítettük a hátfalat.

 

 

 

 

5.

 

A két oszlop közé alulra betettünk egy 5x5 cm-es küszöböt. Ezután elkezdtük bepucolni a ragasztóval, amelyet dryvit háló segítségével rögzíthetünk megfelelően a hungarocell felületen.
(Ezt azért kell ezen a ponton elvégezni, mert az áthidaló elem behelyezése után nehezebben férnénk hozzá)

 

 

 (dryvit háló és ragasztó)

 

 

 

6.

 

Behelyezzük és beragasztjuk az áthidaló elemet, majd a tetejére ragasztjuk az 5 cm magas hungarocell fedlapot. Ez elöl és akét oldalán is 5-5 cm-el lóg túl a kandalló síkján. (Erre jön majd a fa kandallópárkány)

 

 

7.

 

Bepucoljuk az egészet és hagyjuk megszáradni. Cement-szürke színű és kemény felületű lesz. (Kopogtatásra kong, mint az üreges fal.) Ilyenkor már határozottan kandalló-szerű, és a látvány olyan lelkesítő, hogy az ember újult erővel folytatja az egyébként nem is olyan könnyű munkát.

 

 

 

8.

 

Amíg a felület szárad, elkezdhetjük előkészíteni a burkolólapot. A hungarostone nevű kő-lap egy műkő, ami a megszólalásig hasonlít a valódi kőre, kinézetét és tapintását tekintve is. A lapok többféle színben és mintázatban kaphatók sok helyen. Néhány mm-es vastagságúak, sniccerrel vághatók és hajszárító vagy hőlégfúvó segítségével hajlíthatók is. Ugyanazzal a ragasztóval ragasztható, amivel bepucoltuk a kandallót, és a végén ezzel fugázható is.

Rajzoljuk le egy nagyobb papírra mindig azt az oldalt, amit burkolni akarunk, és helyezzük el rajta esztétikusan a kőlapokat. A sarkoknál túlnyúlhat, itt majd be tudjuk őket hajtani szépen.

 

 

Kövessük a tervet, úgy ragasszuk fel a darabokat.

 

 

 

 

 

9.

 

Amikor beburkoltuk és kifugáztuk az egészet, tegyük a helyére a kandallópárkáyt, a 45x118 cm-es fa lapot, ami szintén elöl és két oldalt 5-5 cm-el lóg kijjebb az alatta lévő peremnél.

Ha csak világos, nyers színű deszkát kapunk, fapáccal könnyedén besötétíthetjük. Mi dió színű pácot használtunk.

 

 

A kandallót ezután ízlés szerint díszíthetük. Nem csak karácsonykor, de egész évben hangulatos dísze a lakásnak.

A képen látható, hogy mi mécseseket égetünk benne. Ez egy tavalyi kép, idén faágakkal és karácsonyi izzósorral imitáljuk majd a kandallótűz lobogását.

Jó munkát és sok örömet a karácsonyi kandallóhoz!

A tűzveszélyre figyeljünk. Bár ez a műkő felület kifejezetten nem gyúlékony, de azért nem árt az óvatosság, hiszen az egész hungarocellből van.

Ha elkészítették a saját kandallójukat, osszák meg velünk tapasztalataikat és fotóikat a Facebook oldalunkon. Köszönjük!