ÉLET, ÜZLET ONLINE
Visszalépés ide: » Főoldal » Kreatív ötletek » Steampunk revolver

Steampunk revolver


A Steampunk stílus kedvelői számára készült ez a szép revolver, egy filléres játékpisztolyból.

A Steampunk (ejtsd: sztímpánk), jelentése: "gőzpunk". A steampunk stílusú tárgyak, ékszerek, kiegészítők jellemzője, hogy a neoviktoriánus kort idézik, elképzelt technikai vívmányokat, fegyvereket, ruhákat ábrázolnak. Stílusjegyei között a régies, kopott fém és bőr, az átlátszó vagy színes üveg elemek (pl régi elektroncső, vagy épp üvegkavics), valamint nagyon jellemzően fogaskerekek, rugók és más gépalkatrészek találhatók.
(A steampunk stílust megfigyelhetjük számos filmben is, pl: Hellboy, Álmosvölgy legendája, Arany iránytű, Sherlock Holmes, A szövetség,  Az időgép stb.)

A rögtönzött ismertető után lássuk ezt a revolvert lépésről lépésre. A végeredmény így fog kinézni:

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/DSC06642-1.jpg

Miből készítjük? A képen látható műanyag revolvert az egyik nagyáruház játékosztályán vettük 290 Ft-ért.

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/1.jpg

Kezdjük!

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/2.jpg

Szikével vagy sniccerrel vágjuk le a felesleges elemeket róla. Fő szempont, hogy a végeredmény a lehető legjobban hasonlítson egy valódi fegyverre. Ezen a revolveren pöckök voltak a dobtáron, amitől a dob (ha valódi lenne) nem tudna forogni, ezért ezeket levágtam. Lefaragtam a kidudorodó feliratokat, pl a made in kína feliratot :-)

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/3.jpg

A belsejével sincs minden rendben, ezért a következő feladatunk szétszerelni teljesen. (Ha egyszerűbb típust veszünk, nem kell feltétlenül szétszedni, vagy kapható egybe öntött is).

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/4.jpg

Nézzük meg ezt a dobtárat. Teljesen fedett. A valóságban ezek nem így néznek ki, ezért a következő lépésekben kialakítjuk a dobfuratokat.

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/5.jpg

Rajzoltam egy, a dob méretével megegyező kört, és berajzoltam a furatok helyét.

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/6.jpg

Belepróbáltam.

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/7.jpg

Levettem a mintát a dob külső részéről, és a papírkört kivágtam olyan alakúra. A dobon bejelöltem a lyukak helyét.

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/8.jpg

Egy kis fúróval körbefúrtam a lyukakat, majd szikével kifaragtam, végül hurkapálcára tekert smirglivel csiszoltam simára.
(Az eredményről lejjebb lesz kép)

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/9-10.jpg

A fegyver csövére és egész felületére apró karcolásokat, lyukakat, horpadásokat készítettem, hogy ütött-kopottnak látszódjon.

Ezt majd a festés hozza ki rendesen.  
A végén lecsiszoltam az egész felületét finom smirglivel.

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/11.jpg

Ez a játékfegyver kb 20-30 gramm. Azért, hogy kissé komolyabbnak tűnjön a végeredmény, szögekkel, csavarokkal, apró vashulladékkal béleltem ki. (A végén 330 gramm lett) Ügyelni kell arra, hogy a behelyezett súlyok ne akadályozzák majd az összeszerelést.

Szintén a komolyabb hatás érdekében készítettem egy belső csövet is, így a burkolat résein nem egyszerűen átlátunk a fegyveren, hanem a belül futó, fém színű csövet látjuk. A csövet régi tollakból készítettem. Ezekbe is vasdarabokat ragasztottam, hogy növeljem a súlyát.

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/12.jpg

Matt fekete festékkel lefestettem a markolatot kívülről, illetve a csövet kívülről és belülről is, hogy a réseken benézve ne a csillogó súlyokat lássuk. A festék akril, vízbázisú és gyorsan szárad. (A képen még friss a festék, száradás után lesz matt)


http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/13.jpg

A festék száradása után beragasztottam a helyére a csövet. A belül lévő műanyag csavarhelyeket és merevítéseket kivágtam, hogy elférjen a belső cső. A végén úgyis összeragasztom a két felét. Ez a műanyag nagyon puha, szikével könnyen vágható.


http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/14.jpg

A kép kicsit homályos, de talán kivehető, hogy a ravaszt, aminek csak eleje és egy oldala volt, beburkoltam, egyszerű névjegykártya kartonból vágtam megfelelő alakzatot, hogy "három dimenziós" legyen. A végén ezt is lefestem.

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/16.jpg

 

A fegyvert összeszereltem, a markolaton és a tár körül néhány csavar tartja össze, plusz a csövét végigragasztottam pillanatragasztóval. Be kell tömni a csavarok lyukait, én ragasztópisztolyt használtam erre. (Nekem festés után jutott eszembe, de úgy írom, ahogy nekem is csinálnom kellett volna.)

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/15.jpg

A matt fekete és már száraz festékre ezután szivaccsal viszem fel az ezüst festéket. Egy papírlapra tettem ki ezüst festéket, belemártottam a szivacsot, és a nagyját letöröltem róla, hogy csak finoman ezüstözze be a felületet, a sérülések és a mélyedések feketék maradnak.

A markolatot barna színnel, ugyanezzel a technikával festettem be.

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/17.jpg

Így néz ki festés után, és még díszítés előtt.

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/18-19.jpg

Díszítés után jobbról, balról.
Egy régi vekkert szedtem atomjaira, onnan származnak a fogaskerekek. Amelyik fogaskerék túl fényes volt, azt a szivaccsal kicsit befeketítettem. Amelyik túl fekete volt, azt ezüst festékkel kicsit kifényesítettem. Alátéteket ragasztottam némelyik alá, hogy a fogaskerekek egy szintben legyenek és a fogaik összekapcsolódjanak.
A fogaskerekek közepét fekete gyöngyökkel díszítettem.

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/20-21.jpg

A markolat díszei közelről

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/22-23.jpg
 

Megfigyelhetjük a fogaskerék-díszeket közelről, a forgótár (vagy dob) furatait, illetve a cső nyílásán át látszó belső csövet.
Ahol egy valódi fegyvernél rések lennének, de itt egybe van öntve, ott még egyszer átfestettem feketével, hogy résnek tűnjön.

A végeredmény:


http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/DSC06642-1_1.jpg

 

http://hurra-alkotunk.hu/upload_files/Steampunk/DSC06643-1.jpg